Als 55-plusser nog een hypotheek afsluiten?
Dat kan!

Ook senioren kunnen nog gewoon een hypotheek krijgen. Je leeftijd hoeft geen belemmering te zijn.

Onterecht bestaat het idee dat ouderen geen hypotheek meer af kunnen sluiten. Op een hogere leeftijd is het lastiger, maar er zijn nog steeds mogelijkheden.

Bij het ouder worden veranderen ook de woonwensen. Ouderen willen vaak kleiner wonen, met het liefst ook nog alle faciliteiten op de begane grond. Op hogere leeftijd een huis financieren is lastig, maar met bijvoorbeeld overwaarde uit de vorige woning in de hand zijn er legio mogelijkheden.

Een huis voor 100 procent financieren lukt niet altijd

Niet alle geldverstrekkers zijn bereid om aan een gepensioneerde 100 procent van de marktwaarde te financieren. Het risico voor de geldverstrekker is namelijk te groot in dat geval.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een looptijd van tientallen jaren is niet meer mogelijk en het onderpand (het huis) heeft nog te weinig waarde ten opzichte van de schuld op het huis.

Is het pensioeninkomen toereikend?

Bij het afsluiten van een hypotheek baseert de geldverstrekker zich op het inkomen van dat moment. Maar vanaf tien jaren voor de AOW-leeftijd wordt er ook rekening gehouden met het pensioeninkomen. Langer dan tien jaren voor de pensioenleeftijd gaat de geldverstrekker nog uit van je huidige inkomen. Ook als je langer dan tien jaren voor de einddatum zit is het trouwens verstandig om rekening te houden met het pensioeninkomen. Met een laag pensioeninkomen moeten de maandlasten ook nog behapbaar zijn.

Een gedeeltelijke financiering ligt minder lastig

Met een overwaarde van bijvoorbeeld 100.000 euro uit een vorige woning op zak is een financiering regelen een stuk eenvoudiger. Heb je in een oude hypotheek nog een aflossingsvrij deel zitten? Deze kun je meenemen naar de nieuwe hypotheek. Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken een maandelijkse aflossing bevatten, maar als er nog een hypotheek is van voor 2013, is het mogelijk om een deel aflossingsvrij te laten en toch recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Houd rekening met een beperkte duur van de hypotheekrenteaftrek

Als je al tientallen jaren gebruik hebt gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, moet je er rekening mee houden dat de fiscale voordelen maximaal 30 jaren gelden. Je houdt in ieder geval recht op aftrek tot 2031.

Rekenen banken hogere hypotheekrentes aan senioren?

Nee, dat doen ze niet. De hypotheekrente kan bijvoorbeeld wel afhankelijk zijn van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het huis, maar banken straffen huizenkopers niet af op de leeftijd.

Houd rekening met niet te financieren kosten

Met eigen geld achter de hand kun je een deel van de koopsom van de nieuwe woning in één keer afrekenen, maar houd wel rekening met de kosten. Bij het kopen heb je bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Dit gaat uiteraard weer ten koste van het geld dat je kunt gebruiken voor het in één keer betalen van een deel van de koopsom.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak en wij vertellen je alles over jouw opties.

Houd rekening met niet te financieren kosten

Met eigen geld achter de hand kun je een deel van de koopsom van de nieuwe woning in één keer afrekenen, maar houd wel rekening met de kosten. Bij het kopen heb je bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Dit gaat uiteraard weer ten koste van het geld dat je kunt gebruiken voor het in één keer betalen van een deel van de koopsom.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak en wij vertellen je alles over jouw opties.

Plan een gratis adviesgesprek.

Je hypotheek oversluiten.

Wanneer de rentes tijdens de looptijd van je hypotheek dalen is het verstandig om af en toe na te gaan of voordeel oplevert om je hypotheek over te sluiten. We kijken daarbij of het verschil in rente groter is dan de kosten die je moet maken voor het oversluiten. Die kosten bestaan uit advies-, notaris- en taxatiekosten en in veel gevallen een aflosboete van je huidige hypotheek. Ondanks deze kosten kan het verschil in rente zo hoog oplopen dat je de kosten mee kunt financieren en nog steeds op lagere maandlasten uitkomt. Wil je weten hoeveel jij per maand kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek?

Hypotheken voor senioren.

Wanneer je met pensioen gaat verandert er veel in je financiële huishouding. In veel gevallen daalt het inkomen en moet je dus goed naar je lasten gaan kijken. Wanneer je een koopwoning hebt zijn er vaak mogelijkheden voor kostenbesparing en kun je profiteren van de opgebouwde overwaarde van de woning. Ook veranderen je woonwensen soms wanneer je ouder wordt. Het kan bijvoorbeeld dat je graag wil verhuizen naar een kleinere of gelijkvloerse woning, of dat je nog iets aan je woning wilt laten verbouwen. Dan is het goed om te weten dat ook op latere leeftijd een nieuwe hypotheek in veel gevallen heel goed mogelijk is. Net als bij elke hypotheek kijken hypotheekverstrekkers met name naar het inkomen nu en in de toekomst en naar de waarde van de woning ten opzichte van het hypotheekbedrag. Wil je meer weten over het oversluiten of afsluiten van een hypotheek als senior?

Wat klanten zeggen Klantbeoordelingen.

Screenshot 2021-01-21 at 16.57.05

Al meerdere hypotheken en verzekering afgesloten via Twiske Advies. Altijd goed geholpen; lekker om met iemand te werken die je kent en steeds zijn best doet om alles zo goed mogelijk voor je te regelen!

Peter Bronkhorst

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Twiske Adviesgroep Jouw Verzekeringen.

Wonen.

Brand, stormschade of een inbraak; het kan zomaar gebeuren. Met een opstalverzekering en een inboedelverzekering ben je goed verzekerd. De opstalverzekering voor het gebouw en daarbij ook bijvoorbeeld je schuur en je zonnepanelen, de inboedelverzekering voor de spullen die je in je huis hebt staan. We bekijken samen met jou wat er nodig is voor een goede dekking.

Aansprakelijkheid.

Wanneer je bijvoorbeeld tegen iemand zijn auto aan fietst, per ongeluk koffie over iemand zijn laptop gooit ben je voor de wet aansprakelijk voor die schade. Je moet de schade dus vergoeden aan de eigenaar. En schade aan een laptop is nog wel te overzien, maar wanneer er door jouw toedoen bijvoorbeeld iemand gewond raakt kunnen de bedragen heel snel oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je deze schade.

Autoverzekering.

Als je een auto koopt is het belangrijk om ook de verzekering te regelen. Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is verplicht, zodat schade aan auto’s van anderen bij een aanrijding altijd gedekt is. Maar daarnaast is een auto vaak een grote aanschaf en het is dus de moeite waard om na te denken over een All-Risk verzekering.

Reizen.

Ook op vakantie gebeuren er wel eens dingen waar je geen rekening mee heb gehouden. Een ongeluk, gestolen bagage of medische kosten waar je geen rekening mee hebt gehouden. Zulke kosten kunnen een vervelende verrassing zijn in het buitenland. Met een reisverzekering kan je onbezorgd op vakantie.